Volkoren Sinterklaasmuffins
Geniet gezond want ieder pondje gaat door de mond
De sint is weer in het land! En daarmee zijn de pepernoten, banketstaven, chocoladeletters en marsepein ook terug. Heerlijk allemaal, maar die calorieën! 😱 Af en toe genieten is prima, maar al die zoetigheden zorgen er snel voor dat je te veel eet.
Probeer dus eens deze bananen-volkoren muffins. Een stevige en minder zoete variant op bananenbrood, verrijkt met koek- en speculaaskruiden en sinaasappelrasp, wat zorgt voor een heerlijke kruidige smaak. Bovendien zijn ze smeuïg dankzij de kwark topping.
**Ingrediënten (10 stuks) ca. 380 kcal/stuk:**
- 3 rijpe bananen (hoe rijper hoe zoeter)
- 3 eieren
- 200 gr. volkoren tarwemeel
- 250 gr. amandelmeel
- Snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel baking soda (of bakpoeder)
- 2 theelepels koekkruiden
- 1 biologische sinaasappel
- 1 tl. olijfolie
- 50 gram magere kwark
- Versiering: choco sinterklaasjes
**Hoe maak je ze:**
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de bananen en mix ze tot een smeuïge massa. Voeg de eieren toe en mix opnieuw. Meng het meel met de vanillesuiker, kaneel, koekkruiden en de baking soda, en voeg een snufje zout toe. Combineer dit met het bananen-ei mengsel en mix dit enkele minuten tot een luchtig geheel. Was de sinaasappel en rasp de schil. Voeg 1 tl. sinaasappelrasp toe aan het deeg.
Verdeel het deeg over 10 bakvormpjes en bak ze in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen. Pers het sap uit de overgebleven sinaasappel en meng 2 eetlepels sap door de kwark. Voeg naar smaak nog een theelepel vanillesuiker of wat honing toe.
Verdeel een eetlepel van het kwarkmengsel over de muffins en decoreer met een choco sintje of paardje. Eet smakelijk!

