Is gezond eten duur?
Door de hoge inflatie is alles duurder geworden en dat merk je als consument natuurlijk ook als je je boodschappen doet. Hoe kun je dan toch gezonde keuzes blijven maken?
Een veel gebruikt argument om niet gezond te eten, is dat “gezond” vaak duurder is dan “ongezond”. Helaas is het inderdaad zo dat de BTW op groenten en fruit nog steeds hoog is, en dat je in de meeste kantines, of onderweg, minder betaalt voor een broodje kroket of chocoladereep dan voor een gezonde lunch of tussendoortje.
Maar is gezond eten over het algemeen echt duurder? Of is het een kwestie van anders inkopen doen?
Op de lange termijn zijn er genoeg redenen om voor gezond te kiezen. Los van het feit dat je je door gezonder te eten, meer te bewegen en voor voldoende ontspanning te zorgen beter voelt, meer energie krijgt en een betere weerstand, heb je een lagere kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Waardoor je lagere ziektekosten en misschien zelfs minder medicijnen nodig hebt. *
Hoe kun je dan gezond eten en toch op de centjes letten?
- Maak wekelijks een maaltijdplanning en koop daar op in. Zo voorkom je dat je 's avonds niet in huis hebt en grijpt naar kant en klaar of afhaalmaaltijden. Houd hierbij ook rekening met de lunch..
- Sla het schap met kant en klare maaltijden, pakjes en zakjes, koek, snoep en chips over. Overbodig om te zeggen dat deze vaak duur en ongezond zijn. Ze bevatten meestal veel suiker/transvet/zout/suiker en andere toevoegingen.
- Koop in plaats daarvan zoveel mogelijk puur en onbewerkt. Groenten, fruit, melkproducten, volkoren brood en - graanproducten, peulvruchten.
- Ongebrande en ongezouten noten lijken misschien wel duur in aanschaf, maar daarentegen heb je aan een handje (max 40 gram per dag) al genoeg, In tegenstelling tot een zak chips die je achter elkaar op eet. Bovendien zijn noten veel gezonder.
- Bereid je maaltijden voor op een rustige dag, en vries deze in in porties. Of maak eens extra (pasta) saus of soep. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd achter de hand.
- Hetzelfde kun je doen met tussendoortjes. Maak eens een bananen- of notenbrood, snij deze in plakjes en vries hem in. Gemakkelijk mee te nemen als gezond tussendoortje. Let op deze zijn wel calorierijk door de noten.
- Onderweg? Ga voorbereid op pad. Zorg dat je brood, een salade en/of fruit mee hebt als je een lange dag onderweg bent. Zo voorkom je dure aankopen bij benzinestations of wegrestaurants.
- Misschien een inkoppertje, maar het loont om de aanbiedingen van je favoriete producten in de gaten te houden. Verse producten kun je vaak prima invriezen.
- Koop groenten en fruit van het seizoen, deze zijn goedkoper en het is ook beter voor het milieu.
- Diepvries groenten en fruit, of vis, zijn een goed alternatief voor vers. Uit pot of blik kan ook, check dan wel of er geen zout of suiker aan toegevoegd.
- Tortilla wraps kun je gemakkelijk zelf maken van volkorenmeel en water en een scheutje olijfolie. Lekker, goedkoop en zonder toevoegingen. Er zijn genoeg recepten op internet te vinden.
- Kijk wat je van de restjes in je koelkast kunt maken. Op de Albert Heijn site of app kun je handig de ingrediënten invoeren waarmee je een gerecht wilt maken en krijg je aan de hand daarvan recepten
- Via de app Too good to go bieden veel lokale winkels hun overgebleven producten aan die je last minute op kunt halen in de winkel. Bovendien helpt dit voedselverspilling tegen te gaan. 😊
- Of kijk eens op https://thuisgekookt.nl, waar thuiskoks hun zelfbereide maaltijden aanbieden. Vaak zijn er ook regionale initiatieven die hierop lijken.
- Heb jij nog goede aanvullende tips? Laat dan gerust een reactie achter :-)
*) Bron:
Diabetesfonds: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-voorkomen/kun-je-diabetes-voorkomen
Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/gezond-leven

