Gezond eten tijdens de overgang
Hoe kun je je gewicht en hormonen onder controle houden tijdens de overgang?
Rond de overgang heb je minder calorieën nodig door o.a. spierafbraak en een langzamere stofwisseling. De meeste vrouwen blijven dan eten zoals ze gewend zijn en komen aan in gewicht. Met name rond de buik en heupen neemt de vetopslag toe onder invloed van hormonen. Gemiddeld kom je daardoor rond de twee kilo aan. Een beetje buik vet is niet erg en zelfs nodig. Teveel kan echter het risico op hart en vaatziekten en diabetes type 2 doen toenemen.
Eetpatroon aanpassen
Hoe blijf je gezond eten tijdens en na de menopauze? Hierbij wat tips:
- Eet iets minder grote porties dan normaal. Bijvoorbeeld een boterham minder, een opscheplepel aardappelen, volkoren pasta of zilvervliesrijst minder.
- Eet meer groenten en fruit. Minstens 400 gram. Bijvoorbeeld door een salade bij de lunch te nemen of een vers bereide groentesoep. Een paar plakjes komkommer tussen je boterham. Of neem een appel of schaaltje met wat snoeptomaatjes en stukjes paprika als tussendoortje.
- Eet voldoende (minstens 3) porties zuivel. Bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt, kwark. En als broodbeleg 30+ kaas of hüttenkäse.
- Eet je geen zuivel, neem dan een plantaardig alternatief met extra calcium (kies wel de ongezoete variant).
- Noten en zaden, peulvruchten, eieren, groene groenten en volkoren producten bevatten eiwitten, maar minder dan in zuivel.
- Eet gezonde vetten als avocado, noten en zaden, olijfolie, vette vis zoals zalm, haring of makreel. Deze bevatten wel veel calorieën dus neem er niet te veel van.
- Vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers en zout in kant en klare producten. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk.
- Vanaf je 50e geldt het advies om minimaal 10 microgram vitamine D suppletie te slikken (vanaf 70 jaar is dat 20 mcg). Vitamine D en Calcium zijn beiden belangrijk om de kant op botontkalking en osteoporose te verkleinen.
- Drink voldoende, 1,5 a 2 liter water, groene thee of (max 3 koppen) koffie.
Liever een persoonlijk advies? Neem dan contact met mij op!

Ja maar…… "Het is afgelopen tijd best druk geweest met feestjes en zo en dan vind ik het zo moeilijk om steeds nee te zeggen” “Het was Pinksteren en daarna lang weekend en ach één glas wijn per dag moet kunnen toch?” “Het is afgelopen week zo druk geweest, dat ik geen tijd heb gehad om te koken en we maar wat gehaald hebben” Zo maar een paar excuses die ik in de praktijk voorbij hoor komen. En laten we eerlijk zijn, het is ook niet altijd gemakkelijk om de motivatie te vinden om je aan een dieet te houden als je af wilt vallen. Vooral niet nu alles na de lockdown weer geopend is. Daarom ben ik er voorstander van om je voedingspatroon niet rigoureus om te gooien maar kleine wijzigingen aan te brengen die je wél vol kunt houden . Hoe doe je dat? Begin met je ontbijtgewoonten . Vervang de hagelslag of boterhamworst door 30+ kaas, of neem eens een schaaltje magere yoghurt met vers fruit. Of ei met roerbakgroenten. En wissel dan je favoriete ontbijtjes af . Even wennen in het begin, maar na een paar weken weet en wil je niet anders meer. Pak zo stap voor stap je eetmomenten aan. Vervang bewerkte voeding zoveel mogelijk door onbewerkt . Een verse fruit- of rauwkostsalade in plaats van een koekje levert je veel meer energie op én een langer verzadigd gevoel. Bereid maaltijden voor als je weet dat je een drukke week hebt. Soepjes en smoothies zijn gezond, snel gemaakt, en ideaal om in te vriezen. Hetzelfde geldt voor gezonde tussendoortjes zoals bananen- of notenbrood. Snijd ze in plakjes en vries ze in. In de ochtend uit de vriezer zijn ze na twee uurtjes ontdooid. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand. Zo pak je je gezondheid op een blijvende manier aan én blijft er ruimte voor iets lekkers. Nadeel is dat je misschien een grotere vriezer nodig hebt 😉 Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met mij op!