Koolhydraten in de ban?

Koolhydraten staan tegenwoordig vaak in een slecht daglicht. Want het zijn suikers. En suikers zijn slecht. Toch?
Het ligt echter wel wat genuanceerder. Onder koolhydraten vallen suikers en zetmelen. Zij zijn als macronutriënt, naast eiwitten en vetten, onmisbaar voor je lichaam. Het is de brandstof die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het advies is dagelijks minimaal 40% van je voeding uit koolhydraten te halen. Maar...
Wel is het belangrijk om je koolhydraten uit de juiste voedingsmiddelen te halen:
Kies bij voorkeur voor koolhydraten uit groenten en fruit, volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood en volkoren pasta), zilvervliesrijst, bonen en peulvruchten. Deze bevatten vezels die bijdragen aan een goede spijsvertering. De vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten langzamer worden opgenomen in je lichaam. Ze geven een verzadigd gevoel na het eten en de onverteerbare vezels verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast haal je er ook de benodigde vitaminen en mineralen uit.
Laat de volgende koolhydraten zoveel mogelijk staan:
Alle bewerkte producten waar veel suiker in zit, zoals koek, snoep, chips, frisdranken, energy drinks. Maar bijvoorbeeld ook honing, agavesiroop, vruchtensappen, witte meelproducten, pasta en witte rijst. Veel melkproducten met toegevoegde vruchten bevatten ook veel suiker.
De koolhydraten uit deze producten worden snel opgenomen in je bloed en geven een snelle energie boost waarna het lichaam veel insuline aanmaakt om het bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Hierna volgt vaak weer een dip in je energieniveau waardoor je opnieuw behoefte krijgt aan suikers. Een vicieuze cirkel. Daarnaast leveren deze producten bijna geen vezels, vitaminen en mineralen..
Maar in fruit zit toch ook veel suiker?
Ja, dat klopt en in de basis zal je lichaam deze koolhydraten hetzelfde verwerken als die in tafelsuiker. Echter zitten er in een peer ook vezels en water, en is het een bron van kalium, fosfor, calcium en magnesium. Eet niet te veel peren maar wissel deze af met fruit waar minder suikers in zitten.
Glycemische Index
De snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in je lichaam, wordt voor producten vertaald naar de Glycemische Index( GI). Sommige producten (bijv. witbrood, watermeloen) hebben een hogere GI dan andere (bijv. volkorenbrood, appel). Door bereiding van voeding kan de GI veranderen. Zo hebben gebakken aardappels of gedroogd fruit bijvoorbeeld een hogere GI dan gekookte aardappels of vers fruit. Er zijn op internet veel overzichten met GI waarden te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het Diabetes Fonds.
Koolhydraten passen dus in een verantwoord voedingspatroon, mits je ze uit de juiste voedingsmiddelen haalt. En in combinatie met eiwitten en vetten, want je lichaam heeft ze alle drie nodig.
Wil je meer weten of een persoonlijk afgestemd advies? Neem dan contact met mij op!
Bronnen:

